Home > Welzijn > VoorleesExpress draagt bij aan de taalstimulering

Met het project VoorleesExpress wil Koppel in de gemeente Epe iets wezenlijks bijdragen aan de taalstimulering bij kinderen in de leeftijdscategorie van 2 tot 8 jaar.

Ruim 10 procent van de Nederlanders is laaggeletterd. Eén van de gevolgen hiervan? De leesprestaties van Nederlandse basisscholieren liggen onder het vereiste niveau. Door middel van een voorleesvrijwilligers kan een groep kinderen (in)direct toch in aanraking komen met lezen en wordt eventuele taalachterstand aangepakt of voorkomen. Koppel houdt zich sinds 2015 bezig met de VoorleesExpress in de gemeente Epe.

voorleesexpress-3

VoorleesExpress stimuleert taalontwikkeling

De VoorleesExpress stimuleert de taalontwikkeling van kinderen en verbetert de leescultuur thuis. De voorlezer komt twintig keer bij het gezin thuis. Gedurende het voorleestraject gaat het gezin samen met de voorlezer naar de bibliotheek. Het gezin ontvangt dan een rondleiding van een bibliotheekmedewerker en de kinderen krijgen een bibliotheekpas. Hierdoor is het voor het gezin mogelijk om boeken te lenen en het voorlezen geleidelijk over te nemen van de voorlezer. Tijdens de bezoeken bespreekt de voorlezer met het gezin hoe zij het voorlezen kunnen oppakken en het een blijvende plek kunnen geven in het gezin.

voorleesexpress-2

Samenwerking Bibliotheek Noord-Veluwe

Er wordt uiteraard samengewerkt met Bibliotheek Noord-Veluwe. Zo werd de training Interactief Voorlezen gegeven door Jantine den Toom, medewerker van de bibliotheek. Tijdens deze training zijn de voorlezers onder andere bijgeschoold in het interactief voorlezen en het kiezen van de juiste boeken voor de kinderen. De voorlezers worden begeleid door vrijwillige coördinatoren. Er hebben zich inmiddels zo’n twintig enthousiaste vrijwilligers gemeld bij Koppel die het leuk om voor te lezen en een passie hebben voor boeken.

VoorleesExpress Epe wordt gedurende 3 jaar gefinancierd door het VSB fonds, Oranje Fonds, Rabo Fonds Noord Veluwe, Soroptimist Hattem-Epe (SHE), uitgeverij Gottmer en de Rotary Epe.

Vrijwilliger worden bij VoorleesExpress Epe?

Wil je ook voorleesvrijwilliger worden of denk je dat jouw kind juist behoefte heeft aan iemand die hem of haar eens in de week voorleest? Neem dan contact op met Mariska van Elst via het mailadres epe@voorleesexpress.nl.