Home > Welzijn > Meidenwerk zorgt voor positief zelfbeeld

Het Meidenwerk van stichting Koppel bestaat al heel erg lang. In de jaren tachtig is er door ex-medewerker Sineke de Vries een methodiek ontwikkeld die allerlei thema’s en onderwerpen behandelde om de meiden in de leeftijdsgroep vanaf 12 jaar met diverse levensvragen en problemen te helpen.

Jaren achtereen had Koppel diverse meidenwerkgroepen waarmee activiteiten gedaan werden. De afgelopen periode heeft Koppel daar veel minder energie in gestoken, maar sinds 2014 is het Meidenwerk nieuw leven ingeblazen.

Wekelijks komen nu zo’n vier meidengroepen bij elkaar. Koppel-medewerker Lianne Houtman gebruikte de methodiek van De Vries en gaf deze een update. Meiden een positief zelfbeeld geven, ruimte voor ontwikkeling en groei bieden en hen weerbaar maken. “Veel problemen zijn nog hetzelfde, want meiden veranderen niet, maar de middelen en omstandigheden veranderen wel.”

Meerdere groepen Meidenwerk in Epe

De meidengroepen bestaan in totaal uit ongeveer twintig meiden in de leeftijd van 12 tot 18 jaar. De meidengroepen draaien onder leiding van drie vrijwilligers. Koppel signaleert dat veel meisjes al jong in aanraking komen met allerlei (negatieve) invloeden. Daardoor maken ze soms verkeerde keuzes met betrekking tot school, (geen) werk en bijvoorbeeld relaties. “Het blijkt dat veel meiden (positieve) rolmodellen in hun leven missen.

Bij het Eper jongerencentrum Maddox maakt op dinsdagavond een meidengroep gebruik van Koppels faciliteiten. De groep meiden wordt daar geholpen en bijgestaan in hun ontwikkeling. Hier worden wekelijk verschillende activiteiten voor aangeboden.  De activiteiten bij het Meidenwerk komen veelal uit de meidenwerkmap. Die zit boordevol activiteiten waarin een bepaald thema centraal staat. Zo zijn er briefjesspellen, rollenspellen praatpapieren en andere testjes. Ook zijn er regelmatig kook- of bakactiviteiten, beautyavondjes of wordt er een film gekeken Allemaal middelen om een bepaald thema bespreekbaar te maken.
Een avondje Meidengroep bestaat vooral uit praten. Meiden op die leeftijd doen niets liever. Er wordt altijd gestart met een rondje: iedereen mag vertellen wat haar bezig houdt op dit moment. Soms neemt een rondje wel een heel uur meidengroep in beslag. Dit is niet erg, mits het functioneel is.

Zelfstandigheid en toekomst

Tijdens de bijeenkomsten staan de thema’s zelfstandigheid en toekomst centraal. Naast pesten en verslaving zijn roddelen, uiterlijk, zelfvertrouwen, social media, groepsdruk/sociale controle, grenzen aangeven en seksualiteit andere onderwerpen die aan bod komen. Ook thema’s waar de meiden zelf mee komen, worden besproken.

Meidenwerk ook in Emst en Vaassen

In Vaassen is ook een meidengroep actief (Impuls) en in Emst zijn er zelfs twee groepen meiden die naast dorpscentrum de Hezebrink gebruik maken van de faciliteiten die Koppels meidenwerk te bieden heeft. “Alle kleine groepjes staan onder leiding van een vaste begeleider zodat het voor de meiden zelf altijd vertrouwd en veilig voelt.”

Getrainde vrijwilligers
De vrijwilligers van Koppel die het meidenwerk draaien, krijgen elk najaar een training. Die wordt gegeven door de sociaal werker van Koppel met specialiteit ‘meidenwerk’. Naast drie bijeenkomsten met theorie volgen de vrijwilligers ook nog eens een training bij de GGD.
Koppelmedewerkers kunnen er niet altijd zelf bij zijn, vandaar dat men werkt met vrijwilligers. “Daar waar Koppel vroeger de uitvoerende rol had, is het nu zo dat die rol meer coördinerend is. Zo kan het zijn dat we een jeugdagent uitnodigen die de meiden vertelt over pesten of dat er iemand van Tactus langskomt om te vertellen over verslaving.”

Meer informatie over het Meidenwerk van Koppel? Neem contact op met Lianne Houtman, l.houtman@koppelswoe.nl of bel 0578-676767.