Home > Welzijn > Dag van de Dialoog Epe

Tijdens de jaarlijkse Week van de Dialoog (vrijdag 2 tot en met zondag 11 november 2018), is het de bedoeling om burgers met verschillende achtergronden en culturen met elkaar in gesprek te brengen. Mensen verbinden en hen samen in gesprek laten gaan zonder vooroordelen. Dát is de kracht van de Dag van de Dialoog. In deze gemeente vindt de Dag van de Dialoog Epe op 6 november plaats.

Van vrijdag 2 tot en met zondag 11 november wordt de nationale Week van de Dialoog gehouden. In die week zijn in bijna 100 gemeenten in Nederland dialoogtafels neergezet waar je de kracht van de dialoogmethodiek kunt ervaren.

Vertrouwen tussen mensen scheppen

Het idee van de Dag van de Dialoog is simpel en doeltreffend: mensen komen samen en wisselen in kleine kring ervaringen uit aan de hand van een thema. De dialoog is bij uitstek een geschikt middel om vertrouwen tussen mensen te scheppen en daardoor de sociale samenhang in een samenleving te versterken.

spelregels dag van de dialoog

De Dag van de Dialoog is een initiatief dat het licht zag in Rotterdam na de aanslagen van 11 september 2001. Verschillende maatschappelijke en levensbeschouwelijke organisaties wilden samen iets doen aan het gevoel van groeiend onbegrip tussen verschillende gemeenschappen. Hun idee? Wars van de vele discussies en polemieken, een dialoog opbouwen tussen verschillende burgers in een gemeente. Zo worden vele nieuwe verbindingen gelegd worden tussen mensen, scholen, maatschappelijke organisaties en bedrijven. Dat levert vaak, naast persoonlijke ervaringen en inspiratie, nieuwe initiatieven op die de onderlinge binding versterken.

Dag van de Dialoog Epe

Het evenement bleek zo succesvol, dat andere steden snel volgden. Zo ook Epe. Sinds 2011 wordt de Dag van de Dialoog in deze gemeente georganiseerd. Stichting Koppel neemt in samenwerking met met SWO/E en vrijwilligers het voortouw in de voorbereiding ervan. Personen uit deze gemeente die elkaar normaal gesproken misschien niet zo makkelijk spreken, kunnen tijdens de Dag van de Dialoog Epe met elkaar kennismaken en een goed gesprek voeren. Dit doen ze volgens de dialoogmethode waarbij je zonder waardeoordeel ervaringen deelt en dromen uitspreekt over een bepaald thema.

Kinderdialoog

In 2016 is er voor het eerst een Kinderdialoog (zie foto hieronder) georganiseerd. De kinderen van diverse Eper basisscholen vonden dat heel leuk. De organisatie is erg enthousiast over deze kindertafels. Daarom zijn gespreksleiders dit jaar specifiek getraind voor het begeleiden van kindertafels.

Dag van de dialoog kinderen

Ieder jaar een ander thema

In 2016 was het thema ‘Ben jij ook zo bang?’, een jaar eerder ging men in gesprek over ‘Durven delen’. De jaren daarvoor kwamen elkaar respecteren, elkaar waarderen, vereenzaming en uitsluiting aan bod. Diverse vrijwilligers zijn getraind in de Dialoogmethode en treden op als gespreksleider.

Op dinsdag 6 november 2018 is het thema ‘elkaar zien’. Het gesprek vindt plaats onder het genot van een hapje en een drankje en duurt maximaal 2,5 uur. Elke dialoogtafel bestaat uit 6 tot 8 personen met een gespreksbegeleider/ster.

De Dag van de Dialoog in Epe wordt georganiseerd door Johan Schroten, Bilge Yeleser, Martin Pelamonia en Anneke Filmer.  Contact tussen mensen en culturen wordt door De Dag van de Dialoog gestimuleerd, aldus de organisatoren. Evenals de integratie en participatie tussen diverse (etnische) culturen.

dag van de dialoog projectteamFoto werkgroep 2017

Meer informatie over de werkwijze van de Dag van de Dialoog vind je hier via deze link.

Doe mee aan de Dag van de Dialoog en schrijf je in!

Wil jij als organisatie aansluiten bij, of als individu deelnemen aan de Dag van de Dialoog? Neem dan contact op met de organisatie via epeindialoog@gmail.com of 0578-676767 https://buurtmaken.nl/groep/epe-in-dialoog Of schrijf je direct hieronder in! Dan nemen wij zo snel mogelijk contact met je op.

Hier vind je meer informatie over de verschillende rollen binnen de Dag van de Dialoog.

Inschrijfformulier Dag van de Dialoog