Home > welzijn > Maatjes: het is fijn als er regelmatig iemand tijd voor je heeft

Wekelijks samen afspreken en gezellig wat drinken of samen wat leuks doen. Maatjes kunnen eigenlijk van alles doen. Samen wandelen, een spelletjes spelen, een kopje koffie drinken of ergens naar toe gaan. Maatjes bepalen samen de invulling van hun contact.

Wat ze samen doen maar ook hoe vaak ze elkaar zien. Zo zijn er vele maatjes koppels in de gemeente Epe. Bij maatjes draait het om persoonlijk contact, maatjes beleven beiden plezier aan het contact.

Maatje gezocht

Ben jij op zoek naar een maatje die regelmatig even tijd voor je heeft? Dat kan. Je kunt contact opnemen met Suzanne Tuinman, sociaal werker bij Koppel-Swoe. Onderaan dit artikel vind je haar contactgegevens.

Er volgt daarna een gesprek waarbij je aan kunt geven wat je graag samen met een maatje zou willen doen en wat voor persoon bij jou past. Zo wordt er een goed beeld gevormd waar jij naar op zoek bent. Vervolgens gaan wij op zoek naar een maatje voor jou. Als we iemand hebben gevonden volgt er een kennismaking om te kijken of er inderdaad een klik is tussen jullie, want dat is erg belangrijk.

Maatjes worden

Iedereen kan maatje worden, leeftijd maakt hierbij niet uit. Je gaat contact aan met iemand die wat extra aandacht of ondersteuning kan gebruiken. Als jij dit voor een ander wil doen kun je maatje worden. Lijkt het jou leuk om maatje te worden? Neem dan contact op met Suzanne Tuinman.

Er volgt een gesprek waarbij wordt gekeken wat jouw voorkeuren zijn en wat voor persoon bij jou past. Dit omdat een goede klik tussen twee maatjes cruciaal is. Tijdens het kennismakingsgesprek wordt gekeken of die klik er inderdaad is.

Word maatje van een nieuwkomer

Naast de reguliere maatjes contacten zijn er ook specifieke maatjesprojecten. Eén van deze projecten is ‘Word maatje van een nieuwkomer’. Dit project is opgezet door Vluchtelingenwerk en Koppel-Swoe. Maatjes en nieuwkomers worden hierbij aan elkaar gekoppeld. Als nieuwkomer kom je in een nieuw land waar alles anders is en waar je de taal niet spreekt. Dan is het fijn als er iemand is die je kent, waar je vragen aan kunt stellen en waarmee je leuke dingen kan doen.

Zo kun je als buurtgenoten samen alledaagse dingen doen. Dit is de insteek van het maatjesproject. Ook hierbij kijken de maatjes samen wat ze doen. Denk aan samen wat drinken, sporten, naar de kinderboerderij of naar de bibliotheek. Na je aanmelding als maatje voor een nieuwkomer krijg je eerst een training o.a. over het omgaan met culturele verschillen. Meer informatie hierover vind je op op deze pagina.

Voorstellen

Veel informatie over de maatjes, maar wie regelt dat nou allemaal? Suzanne werkt sinds september 2018 bij ons. Hoog tijd om Suzanne te vragen om zich kort voor te stellen. Dat doet ze hieronder.

“Mijn naam is Suzanne Tuinman, ik ben 28 jaar en ik woon en werk in de gemeente Epe. Ik woon in Oene en werk als sociaal werker bij Koppel-Swoe. Hier richt ik me op alles wat met vrijwilligerswerk en maatjes te maken heeft. In mijn vrije tijd wandel ik graag met onze hond Pepper, een Friese Stabij. Daarnaast vind ik het leuk om thuis te klussen of om in de tuin te werken. Ik teken ook graag en het kan zijn dat je me in de zomer voorbij ziet komen in onze knalgroene Volkswagen Kever.”

Heb jij vragen over maatjes, zoek je zelf een maatje of wil je maatje worden? Neem dan contact op met Suzanne via s.tuinman@koppelswoe.nl  of via 06- 36 23 96 18