Home > Nieuws - Algemeen > Scholen doen mee aan Week van het geld 2019

Basisscholen moeten geldlessen standaard opnemen in het lespakket, zodat het elk jaar weer aan de orde komt. Die aanbeveling doet de werkgroep Jeugd van de ‘Moedige Dialoog’ in de Week van het Geld, die gehouden wordt van 25 tot en met 29 maart as.

Want armoede bij jeugd blijft een serieus probleem, schetst Marian Kemper van Koppel-Swoe. In Epe groeien momenteel zo’n 365 kinderen op in een huishouden dat leeft op of onder het sociaal minimum. Vorig jaar heeft de Moedige Dialoog bij de Gildeschool in Epe voor het eerst deze lessen gegeven. In deze lessen staat centraal hoe jeugd met geld kan omgaan. De kinderen krijgen les van bankmedewerkers over omgaan met geld.

Meerdere scholen doen mee aan Week van het Geld

“Meerdere scholen gaan het voorbeeld van de Gildeschool gelukkig volgen”, zegt Kemper, “want lessen over geld zijn keihard nodig”. De lessen worden dit jaar gegeven bij de volgende scholen: Gildeschool, Nieuwe Wisselseschool, Jenaplan, K. Norelschool en de Gerhardus Majella. “De kinderen leren tijdens deze lessen hoe ze met geld om moeten gaan en niet meer moeten uitgeven dan ze hebben. Dat besef kun je ze niet vroeg genoeg bijbrengen.’’

Armoede en schulden, en dan met name de kwetsbare positie van kinderen daarin, vormen een complex probleem. Gemiddeld zitten in iedere Nederlandse basisschoolklas 2 tot 3 kinderen die in armoede opgroeien. Daardoor lopen zij op verschillende terreinen achterstanden op en kunnen zij niet altijd meedoen met andere kinderen.

Over Moedige mensen

‘Moedige Mensen’ is een project van Sociaal Werk Nederland met als doel lokale netwerken op te zetten om armoede en schulden een halt toe te roepen. Op dit moment zijn er al 15 van dit soort netwerken opgezet, waaronder die in de gemeente Epe. Hier is het een publiek-private samenwerking van mensen uit het bedrijfsleven, maatschappelijke organisaties en de gemeente. Naast de werkgroep ‘Jeugd in Armoede’, zijn er in de gemeente Epe onder de vlag van ‘Moedige Mensen’ nog drie werkgroepen actief. Deze richten zich op respectievelijk werknemers en werkgevers, (startende) ondernemers en Financieel Veilig Ouder Worden (de lokale alliantie).

Wil je meer weten over de Week van het Geld? Of als school deelnemen? Neem dan contact op met Henk Veldman (Rabobank) via Henk.Veldman@rabobank.nl of Marian Kemper (Koppel-Swoe) via 0578- 67 67 67  of m.kemper@koppelswoe.nl