Nieuwe taalprojecten voor Koppel-Swoe

Nieuwe taalprojecten voor Koppel-Swoe

Vanaf november starten er eenmalig twee nieuwe taalprojecten in de gemeente Epe in de vorm van oudergroepen speciaal voor laaggeletterde ouders. Laaggeletterdheid is een onderwerp waar niet iedereen bij stil staat, maar wat wel degelijk in onze gemeente aanwezig is.

16% van de inwoners in de gemeente Epe heeft moeite met bijvoorbeeld lezen en/of schrijven. Bij ouders van basisschoolleerlingen kan dat resulteren in onder andere de volgende uitdagingen: lezen van de nieuwsbrief en brieven, lezen van recepten, kunnen kiezen wat gezonde voeding is, voorlezen en helpen bij het huiswerk.

Het moeite hebben van lezen en/of schrijven beïnvloedt iemands leven volledig. De hele dag hebben we dit nodig voor de kleinste handelingen. In de gemeente Epe is hiervoor het Taalpunt in het leven geroepen. Maar daarnaast ontstaan ook losse activiteiten zoals onderstaande twee oudergroepen.

Taal voor Thuis

‘Taal voor Thuis’ is een oudergroep die, onder begeleiding van Mariska van Elst, zal gaan starten op verschillende scholen binnen de gemeente Epe. Een mooie verlenging van de VoorleesExpress. De voorlezers hebben meerdere malen vragen van ouders gekregen waar zij terecht kunnen voor meer tips en handvatten. Dit kunnen we nu bieden door middel van ‘Taal voor Thuis’.

Tijdens de 8 bijeenkomsten worden verschillende thema’s met de ouders behandeld. Ouders van kinderen, die naar de desbetreffende school gaan, komen bij elkaar. De groep behandelt verschillende thema’s onder begeleiding van een ervaren vrijwilliger. Thema’s waarbij de ouderbetrokkenheid naar het kind en naar de school worden versterkt.

Samen gaan de ouders onder andere in gesprek over tienminutengesprekken, rapporten lezen, nieuwsbrieven en wat de mogelijkheden zijn om mee te helpen op school. Hoe kan je je als ouder voorbereiden op contactmomenten met de leerkracht en hoe kan je als ouders jouw kind ondersteunen bij huiswerk of leesmomenten? Er worden handvatten en tips uitgewisseld, zodat ouders het ook zelf kunnen. Naast het vergroten van de ouderbetrokkenheid, werkt de groep ook aan hun taalbevordering.

In de gemeente Epe starten 2 nieuwe taalprojecten spreciaal voor laaggeletterde ouders. Het gaat om Taal voor Thuis en Gezonde Taal en Voeding.

foto: sodaproducties

Gezonde Taal en Voeding

De oudergroep ‘Gezonde Taal en Voeding’ zal in november, onder begeleiding van Larisa Brinkhoff, starten. Tijdens de 3 bijeenkomsten staan taal en gezonde voeding centraal. De deelnemers gaan theoretisch aan de slag, zoals met het maken van een boodschappenlijstje en lezen van etiketten. Daarnaast staan er ook onderwerpen zoals hygiëne, recepten lezen en groente & fruit op het programma. Uiteraard wordt er ook gekookt!

Tijdens de eerste en laatste bijeenkomst zijn de kinderen van de deelnemers ook welkom om mee te doen. Hierdoor worden de kinderen betrokken bij het koken en leren de ouders hoe zij tijdens dit soort activiteiten de ouderbetrokkenheid kunnen vergroten. Doordat ouder en kind samen aan de slag gaan tijdens de bijeenkomsten, wordt dit eenvoudiger en leuker om het gezond eten thuis ook op te pakken.

Samenwerken

Om deze groepen op te zetten werken we samen met verschillende partners, waaronder Taalpunt, TopTaal en Stichting Lezen & Schrijven. Na het volgen van een van deze oudergroepen is het mogelijk om door te stromen naar andere taalgroepen.

Interesse in deze taalprojecten?

Heb je interesse om mee te doen aan één van deze twee oudergroepen? Bel dan naar 0578-67 67 67 Of stuur een mail naar:

In de gemeente Epe starten 2 nieuwe taalprojecten spreciaal voor laaggeletterde ouders. Het gaat om Taal voor Thuis en Gezonde Taal en Voeding.

Dit vind je misschien ook interessant!

© 2024 Media Magneet