Taal (beter) leren in Huis van de Buurt

Taal (beter) leren in Huis van de Buurt

Naald en Taal. De Conversatieles. Taalkeuken. Taalkoffie. Koppel-Swoe organiseert diverse activiteiten rondom de Nederlandse taal. “We doen er alles aan om mensen die ondersteuning nodig hebben bij het leren van de Nederlandse taal een handje te helpen.” Aan het woord zijn sociaal werkers Aline Sellis en Fabienne Zoetbrood. “Veel mensen weten niet dat we dat als Koppel-Swoe doen. Daarom sommen we de diverse activiteiten hierbij graag nog even op.”

Eigenlijk is er iedere dag wel een mogelijkheid om aan te haken en beter Nederlands te leren. “Vanuit Huis van de Buurt Bloemfontein aan De Wetstraat 12 is er elke woensdagochtend van 9.30 tot 11.30 uur een naaigroep actief met de titel ‘Naald en Taal’. De dames gaan dan met de naaimachine aan de slag. Maar daarbij oefenen ze de Nederlandse taal. We hebben daar een whiteboard staan waarop we tijdens deze ochtend enkele Nederlandse woorden schrijven die we behandeld hebben. De dames leren om met de naaimachine te werken en maken tassen of repareren kledingstukken. Deze creatieve activiteit bieden we aan in samenwerking met het Taalpunt van de Bibliotheek Noord-Veluwe.”

Taalkeuken

In Huis van de Buurt Triton aan de Jasmijnstraat 36 vindt er een cursus van zes weken plaats die ‘Taalkeuken’ heet. Dat is elke donderdagochtend van 9.00 tot 12.00 uur. De Taalkeuken is een combinatie van taal, koken, gezondheid en budgetteren ineen, aldus Aline. “Natuurlijk is het sociale element van deze cursus heel erg belangrijk. Je komt in contact met anderen. Maar daarbij leer je ook over gezond en gemakkelijk koken. En over boodschappen doen binnen je budget. Verder is het taalonderdeel hier natuurlijk ook van wezenlijk belang.

Het is een veelzijdige mix van inwoners van diverse komaf. Bij de meeste deelnemers is Nederlands niet de moedertaal. Samen leer je namen van ingrediënten. Of ga je recepten lezen en etiketten van producten begrijpen. En uiteindelijk gaat de groep natuurlijk samen lekker eten en met elkaar kletsen. De vrijwilligers, de stagiaire en de medewerkers van Taalkeuken bewaken het proces en houden goed in de gaten of iedereen alles meekrijgt. Deze activiteit is een samenwerking met het Taalpunt van de bieb.”

Tweede cursus Taalkeuken op 29 september

De eerste cursus van zes lessen is net afgerond. Op 29 september is de tweede ronde Taalkeuken begonnen. Er doen tien personen mee. Fabienne vertelt over de werkwijze. “Elke deelnemer krijgt een uitgebreid intakegesprek. Zodat we het programma waar nodig nog kunnen aanpassen. Na de cursus gaan alle deelnemers samen evalueren. Een veelgehoorde opmerking? Deelnemers vinden het vooral leuk om Nederlandse gerechten te maken. Er wordt gekeken of we deze cursus structureel kunnen gaan aanbieden.”

Beter Nederlands leren met Taalkoffie

Elke maandagochtend doen er in Huis van de Buurt Triton zo’n vijftien dames mee met Taalkoffie. Van 9.30 tot 11.00 uur kletsen de dames over allerlei zaken. “Bijvoorbeeld over de lekkere courgettesoep die ze gemaakt hebben bij Taalkeuken. We zien dat de inwoners uit de gemeente Epe waarvan Nederlands niet de moedertaal is onze taaldiensten steeds meer weten te vinden.” De Taalkoffie wordt begeleid door twee vrijwilligers. “Deze buurvrouwen van Huis van de Buurt Triton vinden het belangrijk om de taal te stimuleren. Om zo het contact te bevorderen tussen alle buurtbewoners.” In Huis van de Buurt de Vegtelarij in Epe wordt binnenkort ook gestart met Taalkoffie.

Conversatieles in Vaassen en Epe

Ook de Conversatielessen Nederlands zijn activiteiten die Koppel-Swoe op diverse plekken in de gemeente Epe organiseert voor nieuwkomers. Aline: “Fennie van Laar geeft de conversatielessen wekelijks op dinsdag en donderdag van 10.00 tot 12.00 uur in Huis van de Buurt Triton. Mieke Messi doet op maandagochtend van 9.30 tot 11.30 uur hetzelfde in het Kulturhus EGW (Stationsstraat 25) in Epe.” Op de vrijdagavond is er een Conversatieles Nederlands bijgekomen voor de Oekraïners. Deze wordt begeleid door Aliona Ovakimjan en vindt plaats van 19.30 tot 21.00 uur. “Dit is ook in Kulturhus EGW.

Je leest het: er gebeurt echt heel veel aan taal in onze Huizen van de Buurt. Goed Nederlands lezen en schrijven is voor iedereen belangrijk. Koppel-Swoe maakt meedoen mogelijk.”

Dit vind je misschien ook interessant!

© 2024 Media Magneet